بسم الله الرحمن الرحیم
یا صاحب الزمان (عج) ادرکنی
- مجموعه پرسش و پاسخ
برای استفاده راحتتر از این صفحه می توانید برروی عنوان موضوعی خود کلیک کنید تا به بخش مربوطه ارجاع داده شوید.
فهرست موضوعی
۱. سوالات مربوط به احکام
۱. آیا کسی که اهل کتاب باشد نجس شمرده میشود، و دست دادن با آنها با دست خیس اشکال دارد؟
بله، کلاً سوای آنهایی که اسلام را قبول دارند با هر کسی که بخواهید دست بدهید، دستتر باشد، نجس است. بدون استثناء ارمنی، بودایی، و هر دینی به غیر از اسلام. کافر کلاً نجس است. تا زمانی اینها ارزش داشتند که پیامبر بعدی برایشان نیامده بود. مثلاً ملت موسی (ع) تا زمانی که عیسی (ع) نیامده بود، ارزش داشتند. همین که عیسی (ع) آمد دیگر بایستی همه تسلیم عیسی (ع) بشوند. ملت عیسی (ع) تا زمانی ارزش داشتند که هنوز رسول الله (ص) نیامده بود. کلاً دین اسلام یک دین جهانی است و رسول الله (ص) آخرین پیامبر است، باید همه به ایشان ایمان بیاورند. هر کسی قبول نداشته باشد نجس است. خود مسلمانهایی هم که رسول الله (ص)، قرآن و مولا علی (ع) را قبول دارند، حتی اگر یک آیه را قبول نداشته باشند کافر و نجساند.
۲. آیا لوازمیکه به صورت قسطی خریداری میشود از نظر شرعی اشکال دارد؟
قساط خریدن هیچ چیزی اشکال شرعی ندارد. به شرطی که لازمۀ زندگی باشد، و خودتان را فدای آن نکنید.
۳. آيا ماهي كه از آب گرفته شود بايد خودش بميرد يا همان موقع كه زنده است ميشود آن را كشت؟ چون در بعضي ماهي فروشيها ديدهام كه نميگذارند ماهي خود بميرد و زود آن را ميكشند.
اگر ماهی در آب بمیرد، نجس نیست ولی خوردنش هم صلاح نیست. اما اگر بیرون از آب بمیرد اشکالی ندارد. اینهایی که با ضربه میکشند کار ظالمانهای انجام میدهند.
۴. آيا درهنگام غسل بايد به تمام بدن دست کشيد؟
قبل از غسل بايد بدن را کامل با صابون شست، تا هيچ گونه چربی و کثيفی نداشته و کاملاً تميز باشد. آن موقع اشکالی ندارد اگر به همه جای بدن هم دست نکشيد. البته آب بايد به همه جاي بدن حتي سوراخ گوش و ناف برسد. ولی قبل از آن که کامل و تميز خود را شسته باشيد، هر چقدر هم دست بکشيد، وقتی بدن تميز نباشد فايدهای ندارد و غسل شما اشتباه است.
۵. به چه علت شطرنج حرام است؟ آيا اگر به قصد برد و باخت هم نباشد حرام است؟
من فقط دو جمله خدمت شما عرض میکنم: 1) هر چیزی که خدا و ائمه اطهار (ع) فرمودهاند حرام است، حرام است. 2) هیچ آدم عاقل و فهمیدهای چندساعت وقت خود را صرف این نمیکند که مثلاً سرِ الاغ را با گاو عوض کند، یا سر سگ را با خرس عوض کند. در جواب سوال دومتان، حرام است.
۱-۱. نماز و روزه
۱. آيا برای پيشواز ماه رمضان میتوان نيت قضا کرد؟
بله، میتوانيد نيت قضا بکنيد. میتوانيد حتی اگر روزه قضا هم نداريد، به نيت قضا بگيريد. در اين صورت اگر در بچگی يا بزرگسالی روزهتان ايرادی داشته و يا باطل شده و متوجه نبوديد، به جای آن حساب میشود.
۲. کسی که قضای نماز واجب به گردن دارد، اگر نماز مستحبی بخواند، ثواب میبرد يا خير؟
اول بايد نماز قضا را بخواند، بعد از آن نمازهای مستحبی را. و بداند که اگر قضای نمازهاي واجب را بجا بياورد، ثواب نمازهايش را خواهد برد.
۳. آيا اگر قبل از ظهر برای روزه مستحبی نيت کنيم، روزه صحيح است؟
بله، اگر روزة مستحبی است و تا قبل از اذان مغرب چيزی نخورده باشيد و همان موقع نيت کنيد، روزهتان درست است. اگر روزۀ قضای واجب داريد، تا قبل از اذان ظهر چيزی نخورده باشيد و همان موقع نيت کنيد، روزهتان درست است. برای امور مستحبی زياد خودتان را خسته و ناراحت نکنيد، مهم آن است که تمام امور برای رضای خدا باشد.
۴. بعضي اوقات ناخواسته حالتي بر من حاكم ميشود كه نماز صبحم ناخواسته قضا ميشود و مرا عصبي ميكند، چه كنم؟
شب میخواهید بخوابید همان که داخل رختخواب رفتید “یک حمد و سه قل هو الله” برای سلامتی آقا امام زمان (عج) بخوان. از ایشان بخواه جان مادرت فاطمه (س) من را برای نماز صبح حتماً یاری کن بیدار شوم. بعد هم یک ساعت زنگ دار کنارت بگذار، نیم ساعت سه ربع مانده به آفتاب زنگ بزند. همان که زنگ زد سریع از جایت بپر. دوبار که این طوری بلند شوی دیگر عادت میکنی. ولی “یک حمد و سه قل هو الله” را حتماً بخوانید تا خدا یاریتان بکند. از طرف دیگر هر وقت نمازتان قضا شد و عصبی شدید، وقتی شیطان بفهمد که شما این قدر ناراحت شدهاید میگوید: اگر من میدانستم آن قدر برای قضا شدن نماز صبح ناراحت میشوی خودم بیدارت میکردم.
۵. بعد از نماز بیشتر مواقع شک میکنم که آیا نماز را صحیح و با حضور قلب خوانده ام یا نه. از کجا بفهمم نمازم درست بوده است؟
شما هر کاری را انجام میدهی برای رضای خدا انجام بده، نه برای اینکه لذت ببری و یا ثواب ببری. هیچ وقت به این شکها و فکرها اعتنا نکن. کار برای خدا باشد، مورد قبول خدا هم میشود.
۲-۱. خمس و زکات
۱. آيا اجناس استفاده نشده (مانند رختخواب، ظروف داخل ويترين، لباس پوشيده نشده و پارچه ندوخته) خمس دارد؟
شما برای پرداخت خمس بايد روزی را در سال تعيين کنيد. اگر تا آن روز و قبل از آن ده ميليون تومان هم به دست آورديد و خرج شد، خمس ندارد. اما هرچقدر که در روز معين مانده بود، خمس دارد.
اگر پارچه ندوخته را يک قيچی بزنيد، و لباس و ظرف را يک بار استفاده کنيد، هيچكدام خمس ندارند. علاوه بر آن هديه نيز خمس ندارد. فقط در صورتی که هديه دهنده اهل خمس دادن نباشد، يک پنجم مبلغ هديه را کفاره دهيد، تا پاک شود. بهتر است لباس و وسايل نماز از جايی باشد که يقين داريد خمس آن داده شده است.
۲. آيا اگر پولی را در بانک به حساب قرض الحسنه بگذاريم به آن خمس تعلق میگيرد؟
هر پولی که مال شما باشد و سال به آن بخورد، فقط يک بار خمس به آن تعلق میگيرد و با پرداخت خمس، تا آخر عمر ديگر به آن پول خمسی تعلق نمیگيرد.
۳. آيا میتوان خمس مال ( منظور سهم سادات از کل خمس متعلقه میباشد.) را بطور مستقيم به سيدی که وضعيت خوبی ندارد و بسيار مستمند است پرداخت کرد؟
در صورتي که اولاً آن فرد واقعاً مستحق باشد و ثانياً اهل نماز باشد، جايز است. چرا که اگر اهل نماز نباشد، معلوم نيست آن پول را در چه راهی صرف کند.
۴. خمس را چگونه محاسبه كنيم؟
کل زندگیتان که با آنها زندگی میکنید خمس ندارد، یعنی فرش، لباس، لوازم زندگی و … خمس ندارد. اما آن پولی که نقد است و برای خودتان است یا مثلاً برنج، روغن یا پارچه بریده نشدهاي كه هست، اینها خمس دارد. اینها را که من میگویم همین الآن حساب میکنید مثلاً 500 هزار تومان است. یک پنجم آن میشود 100 هزار تومان، همین که رد کردید، زندگیتان پاک و تمیز است. بعد هم یک جایی آن را یادداشت کنید 400هزار تومان سرمایه خالص. سالهای بعد حساب میکنید اگر همین 400هزار تومان باشد به آن خمس نمیخورد. چون خمس یک دفعه به مال میخورد. اما اگر از آن 400هزار تومان بالاتر زد مازاد به آن خمس میخورد.
۵. من که در منزل شخصی از فامیل اجباراً غذا میخورم، چون ميدانم آن شخص خمس نميدهد صدقۀ غذا خورده شده را پرداخت ميكنم. از نظر شما این كار چه حكميدارد؟
اولاً ما نمیدانیم خمس به آن شخص میخورد یا نه. یک وقت خودش میگوید من خمس نمیدهم و قبول ندارم. یک وقت نه، خودش هیچ چیزی نمیگوید، اما نمیتوانیم بگوییم خمس به او تعلق میگیرد. کلاً شما غذا میخورید، حساب میکنید. مثلاً به اندارۀ دو هزار تومان غذا خوردید چهارصد تومان میدهید. دیگر کارت را انجام دادی و هم ثواب میبری و گرفتار هم نیستید.
۳-۱. موسیقی
۱. آیا این که بعضی ها موسیقی را به دو بخش حلال و حرام تقسیم کرده اند درست است؟ و وظیفه ما در مورد گوش کردن موسیقی چیست؟
آن کسی که این حرف را زده باید دستگاهی درست بکند بگذارد جلوی شما که تا آنجایی که اشکال ندارد، بگوید اشکال ندارد. حالا تا اینجا برای شما اشکال ندارد، ولی برای دیگری اشکال دارد. یا این که به قسمتی رسید که اشکال دارد، بگوید اشکال دارد. پس بنابراین او نمیتواند همچین دستگاهی درست کند. ما چرا وقتی میبینیم خدا در قرآنش فرموده حرام است، ائمه (ع) فرمودهاند حرام است به قول دیگری عمل کنیم؟
۲. آیا موسیقی نی در صورتی که برای خودمان و نه برای شادی و لهو باشد ایرادی دارد؟
حالا چرا انسان روزه شکدار بگیرد، چرا انسان کاری را که نمیداند درست است یا نه بکند؟ یک انسان عاقل همیشه کاری را انجام میدهد که مطمئن باشد درست است.
۳. طبق كدام آيات و احاديث موسيقي حرام است؟
۱. سراسر قرآن هر کجا به آن رسیدی که کلمه لهو و لعب بود، اولین آن همین موسیقی و غنا و مطربی است.
۲. هر کجای قرآن که میفرماید: “و جتنبوا قول الزور” (اجتناب کنید از قول زور) هم امام صادق (ع) و هم امامان (ع) دیگر آن قول زور را موسیقی و مطربی میدانند.
۳. در سوره لقمان آیات 6 و 7 هم از “لهو الحديث” (سخنان بيهوده) به مجلات فاسد و … و آلات موسيقي (غنا) تفسير شده است.
مثلاً اگر حتی گفتند کجای قرآن نوشته حرام است، شما خیلی قرص بگویید: کجای قرآن گفته حلال است؟
۴. ميخواهم به باشگاه بدن سازي بروم اما آهنگ دارد. اگر چيزي در گوشم بگذارم آهنگ را خيلي ضعيف ميشنوم، آيا در اين صورت رفتن به آنجا اشکالی دارد؟
آهنگ چه ضعيف و چه قوی گوش کردنش حرام است. حتی آنجايی که آهنگ است و تو گوش نکنی آنجا محل معصيت است. شما وسيله ورزش تهيه کن و درخانه ورزش بکن، با خيال راحت. من هم در جوانی همين کار را میکردم.
۵. حکم موسيقی های سنتی از نظر شما چطور است؟
هيچ موسيقی که در اسلام حلال باشد، نداشته ايم، نداريم و نخواهيم داشت. اين چيزهای سنتی را کورش نامرد آورد و آقا رسول الله (ص) آمدند و ورانداختند. تمام اين کارها و گناههای مندرآوردی و نکبت بازیها اشتباه است، خلاف است و گناه است.
۴-۱. نذر
۱. عامل قبولی در نذر چيست؟
۱. نذر حرام نکنيد. يعنی نگوييد اگر اين خواسته يا نذرم برآورده شد، مثلاً يک ماه شراب بخورم.
۲. اگر نذری هم کرديد، سريع به فکر ادای نذرتان باشيد.
۲. بنده به تعداد زياد نذر صلوات كردهام و براي ادايش وقتي تعيين نكردهام. آيا امكان دارد با كمك ديگران نذرم را ادا كنم؟
نذر مربوط به خودتان است. اولاً نذر میخواهيد بکنيد جوری نذر کنيد که توانش را داشته باشيد. دوم برای اين کار وقت معين نکردهايد، آرام آرام خودتان نذرتان را ادا کنيد.
۵-۱. قرض
۱. مدتی است تعدادی از دوستان اقدام به تأسیس صندوق قرض الحسنه نمودهاند که ماهیانه با دریافت مبلغی از اعضای صندوق قرعه کشی میکنند و به یک نفر وام بدون سود میدهند. میخواستم بدانم شرکت در این صندوق از لحاظ شرعی چه حکمیدارد.
به شرط اینکه در این صندوق رویدرواسی، قوم و خویش بازی، دروغ، توقع و خیانت نباشد، کار خوبی است.
۲. آيا میتوان به کسی که اهل نماز نيست قرض داد؟
به شرطی که بتوانی پولت را پس بگيری، کسی که اهل نماز نيست در کارهای ديگرش بیباک است.
۳. الف- بعضی ها با وجود نياز يا بدون نياز قرض میگيرند و تا میتوانند میخواهند مهلت بگيرند که ارزش پول کمتر شود، آيا لازم است به اين گونه افراد حتی در صورت نياز آنها قرض داد؟ب- در صورتی که انسان قرض بگيرد و مدت زمانی بگذرد به نوعی که ارزش پول کمتر شود تکليف چيست؟ج- قرض(يا وام) گرفتن در چه مواردی جايز است؟
اول اينکه وقتي کسی خواست از شما قرض بگيرد، اگر شما توانش را داشته و به آن شخص اطمينان هم داشته باشيد، اشکالی ندارد قرض بدهيد. اگر نه، هم توانش را نداريد و هم اطمينان نداريد، نبايد قرض بدهيد. دوم اينکه اگر وام گرفتيد، بايد قسطش را بدهيد. به زمان، ارزش پول و اينطور مسائل ربطی ندارد. در ضمن از نظر من اگر وام گرفتن به خاطر خانه بود اشکالی ندارد، ولی اگر به خاطر ماشين غيرضروری و تجملات و چيزهای ديگر بود، اشتباه است و ايراد دارد.
۲. سوالات اعتقادی
۱. آيا خواندن کتاب انجيل و امثال آن(مقصود کتب آسمانی ساير اديان میباشد) اشکال دارد؟
خير، اشکالی ندارد. اما بشرط اينکه تأثير منفی روی انسان نگذارد. هنگام مطالعه در نظر داشته باشيد که اين کتابها مثل قرآن از تحريف مصون نماندهاند.
۲. برای اينکه در نماز حضور قلب داشته باشيم، چه بايد بکنيم؟
اول، سه بارپناه میبريم به خدا از شرشيطان. يعنی همان ذکر “اعوذ بالله من الشيطان الرجيم”، و صلوات برای سلامتی وجود مقدس آقا امام زمان(ع). بعداً با “الله اکبر” نماز را شروع میکنيم. و بعد هم کوشش و توجه، که بايد در نمازداشته باشيم.
۳. برای اينکه زمينه فرج امام زمان(عج) را فراهم کنيم، ما به سهم خودمان چه کارهايی را انجام دهيم؟
۱. تمام دستورات الهی را انجام بدهيد. حرام خدا را حرام و حلال خدا را حلال بدانيد.
۲. برای ظهور حضرت (عج) دعا کنيد. برای اينکه همه ما از ياوران ايشان باشيم و از همه مهمتر برای اينکه همه ما تسليم امر الهی باشيم نيز دعا کنيد.
۴. آيا سحر و جادو كردن افراد صحت دارد. مثلاً بخت كسي را ببندند، يا پيش دعانويس بروند تا شخص مورد نظر در كارش موفق نشود و يا بچهدار نشود و غيره….اگر صحت دارد آيا ميتوان آن را باطل كرد؟
درباره بچهدار شدن کاری نمیتوانند بکنند. اما درباره سحر و جادو و بستن… و این حرفها، میروند پیش این جادوگرها به اصطلاح یک شری به پامیکنند، ولی عمقی ندارد. یعنی میبینید بین این و آن جدایی و اختلاف و دعوا میاندازند. راه حلش هم خیلی فراوان هست. اولاً دائم کسانی که مشغول “الا بذکر الله تطمئن القلوب” باشند، صبح ها بعد از نماز آن 12 قل هو الله و چهار قل و 7 بار لاحول و لاقوة الا بالله را بگویند، هیچ جادو و جنبلی به اینها کار نمیکند. اما حالا آنهایی که ممکن است دچار این مشکلات شده باشند، هر کس که هست 1) روزی 50 صلوات برای سلامتی حضرت صاحب (عج) بفرستد، بگوید جان مادرت فاطمه (س) هر شر و فتنه ای را به خودشان برگردان و من را از شر و فتنه و بلاها نجات بدهید. 2) بعد از نماز صبح 12بار قل هو الله، 7 بار لاحول و لاقوة الا بالله و یک بار چهار قل را بگوید و سر روی مهر بگذارد و از خدا تقاضا بکند. 3) روزی چند بار چهار قل را بخواند. اینها دوای این نکبت بازیهاست که میکنند.
۵. رحمت و بخشش خداوند شامل چه کسانی میشود؟
۱) هر کسی که ازخلافش توبه کند رحمت خدا شامل حالش میشود. ۲) کلاً خدای عظیم الشأن بخشنده و مهربان است. ۳) آنهایی که اهل نماز و طاعت هستند هر کار خوبی میکنند در نامه اعمالشان نوشته میشود، کار بدی هم که میکنند در نامه اعمالشان نوشته میشود. اگر توبه کنند خدای عظیم الشأن در این دنیا به وسیله گرفتاریها پاکشان میکند. اگر توبه نکنند و اهل نماز و ایمان باشند، تمام گناهانشان اینجا به پایشان نوشته میشود و کار خوبی هم که میکنند خدا به آنها ثواب و حسنات میدهد. ولی بعد از مرگ هیچی ندارند و جهنمیهستند.
۳. سوالات عبادی
۱. آيا براي ذكر گفتن مثلاً صلوات حتماً بايد آن ذكر را به زبان آورد يا میتوان در ذهن نيز تكرارش کرد، و آیا از لحاظ ثواب برابر است؟
چیزی که لب و زبان تکان نخورد جزء ذکر نیست. بله، آنجایی که انسان در دلش به یاد خداست، خیلی خوب است، که انسان به فکر زشت نباشد، به فکر کار خلاف نباشد، به فکر کدورت نباشد. اما چیزی که نوشته میشود و به آن مزد داده میشود باید این لب و زبان کار کند.
۲. آيا ميتوان هر ذكري را به هر تعدادي و دل بخواه و بدون نظر اساتيد اخلاق و يا علما گفت؟
بله، یکی از چیزهایی که موثر است و هم مورد قبول است، خواندن ذکرهای خوب است. حالا صلوات، یا قل هو الله، یا لاحول و لاقوة الا بالله. احتیاجی هم ندارد که از استاد بپرسی و یا استاد دستور بدهد.
۳. چه اذكاري بيشتر توصيه شده، مخصوصاً براي ثبات ايمان و توكل به خداي متعال و رفع مشكلات.
تمام ذکرها سفارش شده، اما این چندتایی که من به شما میگویم خیلی موثراست:
۱) صلوات که سبب قبول شدن تمام طاعات و عبادات است، و هم خیلی مفید است.
۲) بسم الله الرحمن الرحیم لاحول و لاقوة الا بالله العلی العظیم.
۳) سوره قل هو الله را بعد از نماز صبح حتماً انجام بدهید.
۴) یا الله یا رحمان و یا رحیم یا مقلب القلوب ثبت قلبی علی دینک.
به شرط اینکه تمام اینها برای رضای خدا باشد. هیچ جنبه طلبکاری و تکلیف برای خدا معین کردن نباشد.
۴. چگونه میتوان از شر جنها در امان بود؟
با يقين کامل بعد از نماز صبح دوازده “قل هو الله” و هفت “لاحول و لا قوة الا بالله العلي العظيم” و روزی سه الی چهار بار “چهار قل” را بخواند. ذکر “و جَعَلنا مِن بَين اَيديهِم سَداً و مِن خَلفِهِم سَداً فَاَغشَينا هُم فَََهُم لا يُبصِرون” را بخواند. اين ذکرها دوای هردردی است. البته با يقين کامل و توکل برخدا، انشاءالله در امان است.
۵. با اين اوضاع عراق، رفتن به كربلا براي زيارت چه حكميدارد؟
هيچ کارخوبی نيست، حتی ديوانگی است. اما در سراسر عمر خود سعی کنيد با اعمال خوب خود امام حسين (ع) و خاندانش را راضی کنيد و هميشه پيرو خط و راهشان باشيد.
۴. سوالات اخلاقی
۱. آيا اگر چند نفر اخلاق کسی را مشاهده کنند، سپس با هم در مورد اين شخص صحبت کنند، غيبت محسوب میشود؟
بله، غيبت است. مگر آنکه از صفات خوب او بگوييد . اگر خصلتی هم که میخواهيد بگوييد خوب نيست، درصورتي که میتوانيد، جلوی خود فرد بگوييد، به شرطی که او ناراحت نشود . در غير اين صورت غيبت است. اگر هم میگوييد و خود فرد حضور ندارد، بايد شخص مقابل او را نشناسد و اگر بشناسد، غيبت است. درغير اين صورت اگر برای درس دادن و نصيحت میگوييد، بايد بگوييد مثلاً بنده خدايی اين خصلت را داشت و عاقبتش چنين بود، جوری که آنها متوجه نشوندکه فرد مورد نظر چه کسی بوده، تا غيبت محسوب نشود.
۲. برای اينکه دعا مستجاب شود، چه بايد کرد؟
موارد زير را رعايت کنيد، ان شاء الله دعايتان مستجاب میشود:
۱. قلبتان را از کينه و خصلتهای بد (حرص، غضب، بغض، ريا، کينه، حسد، بخل، عجب، کبر، نفاق، دروغ و غيبت ) پاک کنيد.
۲. زياد صلوات بفرستيد.
۳. دهان را از حرفهای زشت پاک بداريد.
۴. هر وقت میخواهيد دعا کنيد،”الحمدلله” بگوييد و لااقل اول و آخر دعا، سه تا صلوات بفرستيد.
۳. چه نگاهی گناه دارد؟
نگاه اول به حرام، گناه نيست.
نگاه سه نوع است:
۱. نگاه با حسنات: يعنی نگاه به چيز بدی يا نامحرمیکردی، اما تا لذت بردی، برای خدا رويت را برگردانی و جهاد اکبر بکنی، در اينصورت حسنات هم میبری.
۲. نگاه با گناه : بعد از نگاه اول همه اش دنبال بقيه گناه و نگاه کردن به نامحرم هستی، که بسيارگناه دارد.
۳. نگاه بی تفاوت: يعنی به يک گناه يا نامحرم نگاه میکنی، ولی به نامحرم توجهي نداري و بی تفاوتی، اين نگاه نه گناه دارد و نه حسنات.
۵. اگر اطرافيانمان به دين، استاد و عقايد ما توهين کنند، وظيفة ما چيست؟ آيا اگر فقط سکوت کنيم، اشکالی ندارد؟
شما وظيفه داريد کاری نکنيد که آنها به دينتان توهين کنند. حضرت علی (ع) بيست و پنج سال صبرکرد، مثل کسي که خار در چشم و استخوان درگلو دارد، به خاطر اينکه میخواست احکام خدا بماند. اما با جنگ و دعوا و مجادله، دين و احکام خدا باقی نمیماند.
۱-۴. برخورد با نامحرم
۱. در موقع روبرو شدن با نامحرم چه کنيم که بتوانيم خود را حفظ کنيم؟
ازهمه چيز بهتر اين است که انسان بتواند از پس نفس، شيطان و نامحرم بربيايد. و گفتن ذکر”بسم الله الرحمن الرحيم لاحَولَ ولا قُوَّةَ الّا باللهِ العلیِّ العَظيم” و گفتن “بسم الله الرحمن الرحيم اللّهُمَّ لَکَ الحَمد واِلَيکَ المُشتَکی و اَنتَ المُستَعان” نيز میتواند به شما کمک کند. وقتی به “اِلَيکَ المُشتَکی” رسيديد از شر نفس و هواهای شيطانی به خدا پناه ببريد. البته در هر امری کوشش و تلاش هم بايد بکنيد.
۲. آيا امر به معروف و نهی از منکر نامحرم که خود طالب آن باشد درست است؟ يا اينکه اصل کار صحبت با نامحرم اشتباه است. اگر طالب نباشد چطور؟
۱. به نامحرم میخواهی بگويي اگر طالب است حتماً بگو، فقط نگاهش نکن.
۲. کسی که طالب نيست شما يک جمله میگويی، اگر روی خوش نشان داد و باز هم طالب بود دوباره بگو و اگر نه ديگر نگو.
۴. در موسسهای کار میکنم که در آن وضعيت حجاب و روابط بين محرم و نامحرم رعايت نمیشود. وظيفه اين حقير در مورد آنها چيست؟
اين مسئله که شما میگوييد تقريباً همه جا رعايت نمیشود. شما مسئول هستيد مراقب ديد و کار و اعمال خود باشيد. اگر با عقل و درک خودتان فهميديد كه به يکی يا چند نفرشان تذکر بدهيد، گوش میدهند و عمل میکنند و باعث دعوا و ناراحتی نمیشود، تذکر بدهيد. اگرنه شما موظفيد خودتان را مراقب باشيد، تا نگاهتان به آنها نيفتد.
۵. نظر شما را در مورد روابط بین زن و مرد نامحرم (حدود صحبت کردن) خواهانم.
رسول گرامی(ص) میفرمایند: من اجازه نمیدهم زن نامحرم با مرد نامحرم بیش از سه کلمه حرف ضروری بزنند. یعنی کلاً وقتی دو نامحرم در مقابل هم قرار میگیرند، شیطان قسم خورده که یکی از جاهایی که من هستم و زمین میزنم و جهنمیمیکنم همین جاست. به حضرت یعقوب (ع) و حضرت نوح (ع) و حضرت موسی (ع) هم گفته: هر کجا که دو نامحرم هستند، من سومیش هستم، آن قدر وسوسه میکنم تا اینها جهنمیشوند. و نظر بنده شرط نیست، نظر خدا و رسول الله (ص) و اهل بیت (ع) شرط است که این طور میفرمایند.
۲-۴. شهوت
۱. در مورد کنترل شهوت خواستم که مرا راهنمایی بفرمایید. ميترسم مرا جهنميكند.
غذاهای پر انرژی مثل انگور، خربزه و عسل و انجير و خرما کمتر بخور. اینها همه پر انرژی هستند. ذکر”لاحول و لاقوﺓ الا بالله” را زیاد بفرستید که خودش شهوت را میکشد. از امام زمان (عج) بخواه شما را بر نفس و شهوت و شیطان مسلط بکند. و البته انسان در هر امروي بايد سعي و تلاش بكند.
۲. خيلي دوست دارم از شهوات دوري كنم ولي در بيشتر مواقع موفق نيستم. چه كار كنم؟
اول اينکه خدا حفظتان کند. دوم درباره دوری از گناه وظيفه داريد تلاش و سعی کنيد. حالا که پيروز نيستيد روز يا شب فرق نمیکند 50 صلوات برای سلامتی آقا امام زمان (عج) بفرستيد و از ايشان بخواهيد جان مادرشان خانم فاطمه (س) به شما اراده قوی بدهند تا بر نفس و شهوت و شيطان مسلطتان کند. و حتماً حتماً خودتان هم کوشش کنيد.
۳-۴. توبه
۱. استاد محترم من تا به حال نمیدانستم که خوردن نخاع گوسفند یا مرغ حرام است. میخواهم بدانم من که ناخواسته به این صورت حرام میخوردم: ۱. برای جبران آن چه باید بکنم؟ ۲. برای رفع تاثیر غذای حرام در بدنم چه باید بکنم؟ ۳. نماز و روزه و عبادات من قبول است یا نه؟
اولاً شما که نمیدانستی و خوردی گناه نکردی. دوم همین قدر که انسان از هر خطایی، از هر گناهی پشیمان بشود آن گناه بخشیده شده است. قبل از این که بگوید استغفرالله خدا او را بخشیده. مهم این است که آن چیزهایی که حرام است در آنها یک اثرات بد مریض کننده است. شما مرتب صبح و ظهر و شب ذکر لاحول و لاقوﺓ الا بالله را بخوان که انشاءالله اثرات بد آن شما را مریض نکند. بهترین راه هم همین است که شما دیگر حرام نخورید و لاحول و لاقوﺓ الا بالله را حتماً بخوانید. هیچ وقت این را هم نگویید که آیا نماز و عباداتم قبول است یا نه. چون یکی از کارهای خوب این است که انسان به خدا خوش بین باشد. چون خدا انشاءالله تمام عبادات ما را قبول میکند.
۲. من قبلاً مقداری پول پیدا کرده و آن را خرج کردهام. الآن به اشتباه خود پی بردهام، چگونه میتوانم کار اشتباه خود را جبران کنم؟ لطفاً راهنمایی بفرمایید.
هیچ کاری ندارد. اولاً انشاءالله آن موقع شما گناه نکردید، یک پولی پیدا کردید. حالا ببین چقدر بوده؟ آن پول را در راه خدا و به نیت صاحب پول خرج کن. در راه خوب، در راه خدا، به مستحق بده. هم از زیر دِین او نجات پیدا میکنید و هم ثواب عظیمیمیبرید.
۳. کسي که قبلاً مقداری پول را به نزول داده ولی هم اکنون به اشتباه خود پی برده و توبه کرده است، لطفاً راهنمایی کنید چه کار کند تا آن گناهش را جبران کند.
توبه دو صورت دارد، صورت اول اینکه از خدا معذرت بخواهد. صورت دوم اینکه اگر توان دارد و میتواند پولی که از آنها نزول گرفته است برگرداند. اگر توان ندارد، در مقابل خدا توبه کرده حالا روزی ۴۰ صلوات بفرستد و بگوید هدیه میکنم به روح کسانی که گردن من حق دارند، و خاطرجمع باش که “وقتي اين كارها را انجام دادي” شما پاک و منزهی.
۴. با وجود اینکه سعی میکنم گناه نکنم ولی اگر هم خدای نکرده مرتکب گناه شوم، بلافاصله توبه میکنم. با این وجود باز هم از کرده خود پشیمانم و این احساس ندامت دائم رنجم میدهد. خواهش میکنم مرا راهنمایی بفرمایید.
خلق الله گناه میکنند، خوبی این است که انسان وقتی گناه کرد ده دقیقه دیگر، یک ساعت دیگر توبه کند. وقتی توبه کردی دیگر ناراحت نباش.
۵. چرا با اين که بارها توبه کرده ام باز به گناه رو میآورم؟
در درجه اول گناه چيز بدی است، اما اگر روزی ده بار گناه کردی باز پشت سرش توبه کن. چون توبه کار خوبی است.
اگر میخواهی کمتر طرف گناه بروی و کمتر گناه بکنی، بارها گفته ام صبح ها بعد از نماز صبح “دوازده بار قل هوالله و هفت بار لاحول و لاقوﺓ الا بالله العلی العظيم” را بخوانيد، بعد سر روی مهر بگذار و سه بار “شکراً لله” بگو و از خدا بخواه شما را بر نفس و شهوت و شيطان مسلط بکند.
۴-۴. عقل
۱. لطفاً راه صحيح استخاره کردن را به ما بياموزيد.
اکثراً سعی کن از عقل و درک و معرفتت استفاده کن. درباره هر چيزی فکر کن، با عقل و درک و معرفتت، و از آنها استفاده کن. حتی از دلت استفاده نکن. دلت میخواهد آن کار را میکنی يا دلت نخواهد آن کار را نمیکنی. چرا اين را میگويم؟ چون وقتی استخاره میکنی فلان کار را بکنی و خوب میآيد. بعداً میبينی افتادی داخل آن کار و بد میشود، و بعدش کافر میشوی. اما وقتی با عقل و درک و تدبير جلو رفتی، هم موفق میشوی و هم زده نمیشوی. حالا اگر در دو راهی ماندی، بده کسی که اين کار را بلد است برايت استخاره کند.
۲. گاهی انسان در گرفتاریها چنان مستأصل میشود که پيدا کردن راه درست برايش مشکل میشود. چه بايد بکند؟
هيچ مشکلی نيست. خودت را بر نفست مسلط کنی و از عقل استفاده کنی هيچ وقت گمراه نمیشوی. چون خدا به ما عقل داده، عقل نوري است که در تاريکی به ما روشنايی میدهد. اين خيالات نفسانی است.
۳. چه کنيم تا در امور دنيايي هميشه بهترين و صحيحترين راه را بتوانيم انتخاب کنيم تا کمتر با شکست مواجه شويم؟
از عقل و دينتان استفاده کنيد. مولاعلی (ع) میفرمايد: مردم بايد دين فهم بشوند. بيايند احکام و اخلاق را طبق قرآن و سنت رسول الله (ص) ياد بگيرند. وقتی انسان دين فهم بشود، طبق دستور عقلش رفتار بکند، هيچ وقت به گناه نمیافتد. اما اکثراً عقل و دين را کنار گذاشتهاند و فقط از شيطان و نفس استفاده میکنند.
۴. چه کنيم نيروی عقل در ما زياد بشود؟
همين که مولا علی (ع) میفرمايد: خدا به ما عقل داده است. هر چيزی محتاج عقل است، عقل محتاج ادب است. بايد ما بياييم زير دستور قرآن و احکام رسول الله (ص) گوش کنيم و حفظ کنيم که عقلمان ادب بشود. وقتی ادب شد، روز به روز ما داناتر میشويم.
۵. سوالات اجتماعی
۱. شما در مورد بسيج چه نظري داريد؟
من بارها عرض کرده ام: ما یک خانواده ۷۰ میلیونی هستیم. همه با هم خواهر و برادر هستیم و همه باید در این مملکت کاری کنیم. حالا یکی بسیجی، سپاهی، ارتشی، لشگری فرقی نمیکند طلبه و کار اداری، همه باید در این مملکت کاری انجام بدهیم. فقط شرطش این است که 1) برای رضای خدا باشد2) به مملکت خیانت نشود3) به ملت خیانت نشود4) به دین خدا خیانت نشود.
۲. نظر شما در مورد مجالس “عمر کُشان” و “عيد الزهرا” چيست.
کار خوبی نيست، بين ما دشمنی میاندازند. ما هيچ حديث و آيهای راجع به اين مسئله نداريم. اين يک کار مندرآوردی است. اين يک کاری است که بين مؤمنين دشمنی میاندازد.
۳. در خصوص همسایگانی که به انواع مختلف باعث اذیت و آزار می شوند چه باید کرد؟ چه کنیم تا یا به راه راست هدایت شوند یا در غیر این صورت شر و فتنه آنها به خودشان برگردد؟
دستور اسلام اين است:
۱. شما به آنها محبت كنيد، احترام كنيد، سلام كنيد.
۲. اينكه حتماً هر روز يا شب فرقي نميكند، ۵۰ صلوات براي سلامتي امام زمان (عج) بفرستيد و سفت و سخت از حضرت (عج) بخواهيد، قسم بدهيد به خدا و جان مادرشان فاطمه (س) كه: اگر اينها قابل هدايت هستند، هدايتشان كن. اگر نيستند شرشان را از سر ما بكن و به خودشان برگردان.
۴. برق کشی های قدیمی و برق هایی که بدون کنتور است و به عنوان «برق امام» استفاده می شود حکمش چیست؟
اینها من درآوردی است، ما بایستی که هر چیزی را از راهش استفاده کنیم و پولش را به صاحبش بپردازیم. اینها یک امور من درآوردی است.
۶. سوالات خانوادگی
۱. آيا میتوان از مواد خوراکی خارجی استفاده نمود؟
محصولات خوراکی خارجی بدليل عدم رعايت نجس و پاکی توسط توليد کنندگان آن، نجس محسوب میشوند و نبايد مصرف شوند. الحمدلله در کشور ما هم محصولات با کيفيت خوب توليد میشود.
اگر در کشور ما (که کشور اسلامیاست)، مسئولين توليد مواد خوراكي رعايت نجس و پاکی و بهداشت را نکنند، در برابر خدا ايشان مسئول خواهند بود و ما در اين زمينه مسئول نيستيم. چون از محصولاتی استفاده کردهايم که در کشور اسلامیتوليد شده و فرض بر اين است که موازين و احکام شرع در توليد آنها رعايت میشود.
۲. برای تهيه گوشت و مرغ با ذبح اسلامیچه بايد کرد؟
گوشت و مرغی را که ما در کشور ايران تهيه مینماييم، که کشور اسلامی است و در همين کشور ذبح شده، فرض بر اين است که ذبح اسلامی شدهاند و مردم با اين اطمينان آن را تهيه مینمايند.حال اگر خدای نکرده اين مسئله توسط مسئولين رعايت نشود، آنها در برابر خدا مسئول هستند و ما که آن را تهيه میکنيم، در اين مورد مسئوليتی نداريم.
۳. علت افسردگی چيست؟ و برای بهبود آن چه بايد کرد؟
۱- افسردگی وجود ندارد. اينها تمام تلقينهايی است که به خود میکنند. خواستههای بزرگ و بلندپروازیهايی دارند، بعداً به آن نمیرسند و فکر میکنند افسرده شدهاند.
۲- برای از بين بردن تمام گرفتاريها، دلشورهها، غمها و افسردگيها، بايد بيايند در خانه خدا و امام زمان(ع). البته اين تنها برای کشور ما نيست، بلکه تمام کشورهای ديگر هم به اين نتيجه رسيدهاند، که درمان همه اين بيماريها دين درماني است.
۴. در رفت و آمدها کجا برويم که مورد رضای خدا باشد؟ و با چه کسانی نبايد رفت و آمد کنيم؟
خدای عظيم الشأن عقل و درک و فکر را برای همين به ما داده، که با آنها خوب و بد را تشخيص بدهيم. اسلام فرموده: خودتان را در دين تربيت کنيد. وقتی تربيت کرديد ، حالا جايی که صلاح است میرويد و جايی که صلاح نيست نمیرويد. خدا قانون را فرستاده، درک و عقل را هم به ما داده تا خودمان تشخيص دهيم.
جايی هم که صلاح نيست برويد، اما مجبور به رفتن هستيد، سعی کنيد در آنجا معلم خوبی باشيد. رنگ بدهيد، اما رنگ خلاف از آنها نگيريد.
۵. وظیفه کامل و شایسته ما نسبت به پدر و مادر چیست؟
۱) به پدر و مادر احترام بگذارید.۲) دعایشان بکنید، اگر مریض هستند دعا کنید شفا پیدا کنند و در زندگی موفق باشند.۳) تمام سعیتان در این باشد که از اشتباهات و لغزش دیگران خودتان جهش کنید. یعنی وقتی میبینی آنها اشتباهاتی دارند نمیتوانی دستوری به آنها بدهی، ولی خودت میتوانی کارهای خلاف و اشتباه آنها را انجام ندهی و کارهای خوبشان را انجام بدهی و دعایشان کنی. و از طرفی اگر آنها مریض هستند این ذکرهای “صلوات، سوره قل هو الله و لاحول و لاقوة الا بالله” را از دست ندهید.